Google Ads freelancer of niet?

Een freelancer, een bureau of een eigen Google Ads medewerker?

Het managen van een Google Ads account vergt kennis en ervaring. De vraag is hoe je die kennis inhuurt. Bij een zelfstandig specialist of freelancer, een full service bureau of denk je erover om een eigen medewerker aan te trekken? Laten we hier al de mogelijke opties eens belichten.

De voordelen en nadelen van elke keuze

Het managen van Google Ads campagnes is cruciaal voor het succes van veel bedrijven die online adverteren. De keuze tussen het uitbesteden van deze taak aan een freelancer of zelfstandig specialist, het inschakelen van een full-service bureau, of het zelf in dienst nemen van een medewerker met expertise in Google Ads hangt af van verschillende factoren zoals budget, schaal van de campagnes, en de complexiteit van de advertentiedoelstellingen. Hieronder bespreek ik de voordelen en nadelen van elk van deze opties.

Freelancer of zelfstandig specialist Google Ads

Voordelen:

 • Flexibiliteit: Freelancers kunnen flexibel zijn in hun werkuren en -voorwaarden, wat handig kan zijn voor projecten met variërende intensiteit.
 • Expertise: Veel freelancers zijn zeer gespecialiseerd in Google Ads en brengen een rijke ervaring mee vanuit diverse projecten en sectoren.
 • Kosten: Het inhuren van een freelancer kan kostenefficiënter zijn dan een fulltime medewerker, omdat je alleen betaalt voor de gewerkte uren of specifieke projecten.

Nadelen:

 • Beschikbaarheid: Freelancers werken vaak voor meerdere opdrachtgevers tegelijk, wat hun beschikbaarheid kan beperken.
 • Consistentie: De continuïteit van je campagnes kan een uitdaging zijn, vooral als een freelancer besluit te stoppen of niet meer beschikbaar is.

Full Service Bureau

Voordelen:

 • Alles-in-één oplossing: Full service bureaus bieden een breed scala aan diensten naast Google Ads, zoals SEO, contentcreatie, en social media management, wat kan leiden tot een meer geïntegreerde marketingstrategie.
 • Toegang tot tools en technologie: Bureaus beschikken vaak over geavanceerde tools en technologieën voor het beheer en de optimalisatie van campagnes.
 • Ervaring en kennis: Een bureau heeft een team van experts met kennis over verschillende aspecten van digitale marketing.

Nadelen:

 • Kosten: Het inschakelen van een full service bureau kan duur zijn, vooral voor kleine bedrijven of startups.
 • Minder controle: Je hebt mogelijk minder directe controle over je Google Ads campagnes in vergelijking met het werken met een freelancer of een eigen medewerker.

In-house medewerker Google Ads

Voordelen:

 • Controle en samenwerking: Een in-house medewerker werkt nauw samen met andere teamleden, wat zorgt voor betere integratie met de algehele bedrijfsstrategie.
 • Toewijding: Een eigen medewerker is volledig toegewijd aan jouw bedrijf, wat kan leiden tot een dieper begrip van de bedrijfsdoelstellingen en -cultuur.
 • Directe communicatie: Communicatie is directer en efficiënter, wat snelle aanpassingen en beslissingen mogelijk maakt.

Nadelen:

 • Vaste kosten: Naast het salaris zijn er bijkomende kosten zoals training, softwarelicenties, en andere middelen die nodig zijn om de medewerker effectief te laten zijn.
 • Beperkte kennis en ervaring: Tenzij je investeert in voortdurende opleiding, kan de kennis van een in-house medewerker beperkt zijn tot hun eigen ervaringen en niet zo breed of gevarieerd als die van een freelancer of bureau.

 

Flexibiliteit en kennis zijn doorslaggevend

Google Ads is een vrij systeem van adverteren. Probeer dan ook zo flexibel mogelijk te blijven. Het inhuren van eigen personeel belemmert dat. Ook langlopende contracten en abonnementen staan dat in de weg. Wanneer een freelancer of zelfstandig specialist ruimte heeft voor jouw account ben ikzelf daar voorstander van (al preek ik voor eigen parochie natuurlijk).

Probeer zoveel mogelijk geld naar de klikken te laten gaan

Google Ads rekent af in klikken (of vertoningen bij een CPM model). Het management van een Google Ads account kost tijd en dus geld, maar houd die kosten zo laag mogelijk. Die kosten eten immers van je maandelijkse advertentiebudget. Een freelancer of zelfstandig specialist is vaak veel goedkoper dan een groot bureau of een eigen medewerker. Ben dus kritisch op de kosten die de Google Ads specialist doorrekent en blijf flexibel. Houd de mogelijkheid om altijd snel afscheid van elkaar te kunnen nemen. Geen langdurige abonnementen of contracten dus!