De verschillende biedstrategieën van Google Ads
Google Ads biedt de adverteerder verschillende biedstrategieën om de veiling van Google te benaderen. Hieronder belicht ik kort de belangrijkste biedstrategieën met hun voordelen en nadelen. Er zit verschil tussen Search en Display campagnes wat de mogelijke strategieën betreft en hun impact. Hieronder ga ik uit van biedstrategieën bij Search campagnes.
A] Handmatige biedstrategie
Bij een handmatige biedstrategie houd je een maximum aan controle. Je stelt je maximale CPC in (kosten per klik) en Google zorgt dat je nooit meer betaald dan die ingestelde CPC. Een extra voordeel is dat je per zoekwoord of advertentiegroep apart kunt bieden. Voor het ene zoekwoord heb je wellicht meer over dan voor het andere. Probleem is wel dat je zo wellicht belangrijke vertoningen mist want jij bent niet de enige die biedt op bepaald zoekverkeer. Als je te weinig biedt wordt je advertentie gewoonweg nooit vertoond. In zijn algemeenheid is het een goede biedstrategie bij relatief kleine en goed te beheren campagnes.
Voordelen:
- Volledige controle: Je hebt complete controle over je biedingen op zoekwoord- of plaatsingsniveau, wat kan helpen bij het nauwkeurig beheren van campagnes.
- Flexibiliteit: Je kunt biedingen snel aanpassen op basis van prestaties of marktveranderingen.
Nadelen:
- Tijdsintensief: Vereist constante monitoring en aanpassingen om optimaal te presteren, wat veel tijd kan kosten.
- Minder gebruik van geavanceerde algoritmes: Je mist de geavanceerde optimalisatietechnieken die automatische biedstrategieën bieden.
B] Klikken Maximaliseren
Deze biedstrategie is de laatste tijd nogal gewijzigd. Vroeger betekende Klikken Maximaliseren precies wat de term inhoudt, voor een bepaald budget kreeg je zoveel mogelijk klikken binnen in absolute zin. Dat betekent dat de CPC altijd relatief laag was. Je miste dan ook wel de zoekwoorden waarop anderen maximaal inzetten. In de praktijk betekende het bijvoorbeeld dat jouw advertentie pas op de derde pagina van de zoekresultaten zichtbaar was.
Tegenwoordig probeert Google met Klikken Maximalisatie een redelijk aantal klikken te genereren binnen een gesteld budget. Wanneer je het pas inzet zal je zien dat de CPC juist erg hoog kan uitvallen. Pas na een aantal dagen zakt de klikprijs dan weer. Je kunt dus niet meer voor een dubbeltje op de eerste rang mee-adverteren wat vroeger wel kon. Niettemin scoor ik vaak goede resultaten met deze biedstrategie.
Voordelen:
- Automatisering: Google past biedingen automatisch aan om zoveel mogelijk klikken binnen je budget te genereren.
- Eenvoudig doel: Goed voor het verhogen van het verkeer naar je website zonder je zorgen te hoeven maken over handmatige biedaanpassingen.
Nadelen:
- Mogelijk minder efficiënt voor conversies: Optimaliseert niet direct voor conversies, wat betekent dat niet alle klikken waardevol kunnen zijn.
- Budgetbeheer: Je kunt snel door je budget heen gaan als je niet voorzichtig bent, vooral in competitieve markten.
C] Conversie Maximalisatie
Wanneer je een goede conversie-opzet hebt met harde of zachtere conversies kun je goed gebruik maken van Conversie Maximalisatie als biedstrategie. Waarschijnlijk vraagt Google na een tijdje om een Doel CPA in te stellen waarmee je aangeeft welke prijs je wilt betalen voor een conversie, maar dat is zeker niet altijd een goed idee. Zeker wanneer je veel softe conversies hebt als Contactpagina bezoeken of Pageviews.
Voordelen:
- Gericht op resultaten: Google optimaliseert biedingen automatisch om zoveel mogelijk conversies te genereren, ideaal voor conversiegerichte campagnes.
- Efficiënt budgetgebruik: Kan helpen om het meeste uit je advertentiebudget te halen door te focussen op wat werkt.
Nadelen:
- Afhankelijk van conversietracking: Vereist accurate en betrouwbare conversietracking om effectief te zijn.
- Minder controle over biedingen: Je hebt minder directe controle over hoeveel je betaalt per conversie.
D] Doel CPA (Cost-Per-Acquisition)
Hoe harder jouw conversie hoe beter deze biedstrategie. Zeker voor webshops die producten in dezelfde prijsrange verkopen met een gelijksoortige marge kun je heel erg goed met Doel CPA werken. Je geeft aan Google aan wat een harde conversie mag kosten en dan kun je zelfs met onbeperkte budgetten gaan werken, die je dan wel goed in de gaten moet houden natuurlijk.
Voordelen:
- Focus op conversiekosten: Je stelt een doel-CPA in, en Google probeert zoveel mogelijk conversies te genereren tegen die kosten.
- Budgetefficiëntie: Helpt bij het beheren van de kosten per conversie, waardoor je budget efficiënter wordt gebruikt.
Nadelen:
- Vereist historische data: Effectief wanneer er voldoende conversiedata beschikbaar is. Zonder deze data kan het moeilijk zijn om een realistische doel-CPA in te stellen.
- Beperkte flexibiliteit: Als de markt verandert, kan het zijn dat de doel-CPA niet langer haalbaar is zonder aanpassingen.
E] Doel ROAS (Return On Ad Spend)
Met Return On Ad Spend of ROAS bied je op basis van een rendement op je uitgegeven advertentie Euro. Belangrijk daarbij is de conversiewaarde, bijvoorbeeld een bepaalde nettomarge of omzet die je wilt halen. Het instellen avn de waarde van een de conversie is dan ook cruciaal voor deze biedstrategie Een Doel-ROAS van 500% wil zeggen dat je voor elke advertentie Euro een rendement van € 5,- wilt halen.
Voordelen:
- Rendementsgericht: Je stelt een doelrendement in voor elke uitgegeven advertentiedollar, waardoor je investeringen gericht zijn op winstgevendheid.
- Automatische optimalisatie: Google past biedingen aan om je doel-ROAS te bereiken, wat de efficiëntie van campagnes kan verhogen.
Nadelen:
- Complexiteit: Het instellen van een realistische doel-ROAS vereist een goed begrip van je marges en de waarde van conversies.
- Afhankelijk van geavanceerde tracking: Net als bij doel-CPA, vereist doel-ROAS accurate conversietracking en voldoende historische data om effectief te zijn.
Elke biedstrategie biedt unieke voordelen en kan onder verschillende omstandigheden nuttig zijn, afhankelijk van je campagnedoelen, de complexiteit van de markt, en je vermogen om campagnes actief te beheren en te optimaliseren. Het kiezen van de juiste strategie is cruciaal voor het succes van je Google Ads-campagnes.