Hagakure Google Ads

De slimme campagne opzet van Hagakure

De Hagakure-methode is een aanpak in Google Ads die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen. Deze methode is vernoemd naar het gelijknamige Japanse werk "Hagakure", wat 'verborgen door bladeren' betekent en wordt geassocieerd met de Samurai-cultuur.

De kerngedachte achter de Hagakure-methode bij Google Ads is het vereenvoudigen en optimaliseren van campagnestructuren om de prestaties van advertenties te verbeteren door beter gebruik te maken van machine learning en automatisering van Google.

Een simpelere campagnestructuur in Google Ads

De Hagakure-aanpak adviseert een vereenvoudigde structuur voor Google Ads-campagnes. Dit betekent het samenvoegen van advertentiegroepen en zoekwoorden in bredere categorieën. In plaats van talrijke advertentiegroepen met specifieke zoekwoorden te hebben, stelt de Hagakure-methode voor om deze te bundelen in minder, maar meer algemene advertentiegroepen. Dit geeft het algoritme van Google meer data om mee te werken, waardoor het efficiënter kan leren en beter geoptimaliseerde advertenties kan weergeven aan de juiste doelgroepen.

Focus op slimme biedstrategieën

Een ander belangrijk aspect van de Hagakure-methode is het gebruik van slimme biedstrategieën. Door bredere advertentiegroepen te gebruiken, wordt het mogelijk om biedstrategieën effectiever in te zetten. Automatische biedstrategieën zoals 'Doel-CPA' (kosten per acquisitie) en 'Doel-ROAS' (return on ad spend) kunnen beter functioneren met een grotere set aan data. De Hagakure methode bevordert het gebruik van deze automatische biedstrategieën binnen het Google Ads systeem.

Optimalisatie en automatisering

De Hagakure-aanpak benadrukt ook het belang van het optimaliseren van campagnes op basis van prestatiegegevens. Bij een Hagakure opzet wordt het doel van de campagne (meer leads of bestellingen) centraler gesteld dan de getriggerde zoekwoorden. De vereenvoudigde structuur maakt het makkelijker om inzichten te verkrijgen over welke aspecten van de campagne goed presteren en welke verbeterd kunnen worden. Hierdoor kun je sneller optimalisaties doorvoeren en ook weer profiteren van de smart advertentiemogelijkheden van Google Ads, zoals responsieve zoekadvertenties en geoptimaliseerde advertentierotatie.

Voordelen van de Hagakure-methode

De voordelen van het toepassen van de Hagakure-methode zijn onder meer verbeterde campagneprestaties door efficiënter gebruik van Google's machine learning, tijd- en kostenbesparingen door vereenvoudigde campagnestructuren, en een beter rendement op de advertentie-uitgaven door geoptimaliseerde biedstrategieën. Bovendien maakt de Hagakure opzet het gemakkelijker om campagnes te schalen en aan te passen aan veranderende marktomstandigheden.

Implementatie van de Hagakure-methode

Voor de implementatie van de Hagakure-methode is het belangrijk om te beginnen met een grondige analyse van bestaande campagnestructuren en prestatiegegevens. Mijn persoonlijk advies is om de Hagakure methode niet als doel op zichzelf te zien. Het is een middel om de prestaties van een campagne te verbeteren maar het is niet altijd de beste oplossing. De Gouden Regel is toch wel om goed lopende campagnes niet op zijn kop te gaan zetten door de gehele campagnestructuur aan te passen. Laat die gewoon open zoals ze lopen, ook al lijken ze ouderwets qua opzet of zijn ze zelfs soms lastiger te managen.

Zijn er ook nadelen aan de Hagakure methode?

Jazeker! De Hagakure methode werkt optimaal bij breed ingestelde zoekwoorden. Maar juist daar kan het wel eens mis gaan. In sommige markten zijn brede zoekwoordtypen echt niet aan te raden. Wanneer je dus met weinig advertentiegroepen inzet op een groot aantal brede zoekwoorden kunnen je advertenties veel teveel irrelevante vertoningen krijgen. En dan werkt Hagakure daarin ook nog eens contraproductief omdat de advertenties op dat brede spectrum aan zoekgtermen niet relevant genoeg zijn. Daardoor daalt de CTR, stijgt de CPC en kom je naar voren op zoekthema’s die niet geschikt zijn voor je business. Altijd blijven oppassen dus!