Kosten adverteren Google Ads

Wat bepaalt de kosten van adverteren via Google Ads?

Voordat we ingaan op de kostenbepalende factoren van het Google Ads systeem is het belangrijk om op te merken dat je met elk budget actief kan adverteren. Het dagbudget is vrijelijk in te stellen. Er kan theoretisch al met € 1,- per dag geadverteerd worden. Dat staat los van het feit dat de keuze van het budget wel degelijk van invloed is op de effectiviteit van de campagne. Toch zijn er veel meer factoren die van invloed zijn op de kosten van het adverteren via Google.

De factoren die de kosten van uw Google Ads campagne bepalen

Als adverteerder houd je volledig controle over je advertentie uitgaven, maar de controle over de kosten ligt veel complexer. Dit zijn de factoren die de kosten van je Google Ads campagne bepalen:

  1. Biedingsstrategieën
    Google Ads biedt verschillende biedingsstrategieën, zoals kosten per klik (CPC), kosten per duizend vertoningen (CPM), en kosten per acquisitie (CPA). De gekozen strategie heeft invloed op hoe je betaalt voor de advertenties. Bijvoorbeeld, met CPC betaal je elke keer als iemand op je advertentie klikt, terwijl je met CPM betaalt voor elke duizend keer dat je advertentie wordt weergegeven.
  2. Zoekwoordconcurrentie
    De kosten worden ook beïnvloed door hoe competitief bepaalde zoekwoorden zijn. Populaire zoekwoorden in concurrerende sectoren kunnen duurder zijn vanwege de hogere vraag. Het gebruik van long-tail zoekwoorden (specifiekere en langere zoekwoorden) kan een manier zijn om minder te betalen, omdat er minder concurrentie op is.
  3. Kwaliteitsscore
    Google beoordeelt advertenties op basis van de relevantie en kwaliteit via een kwaliteitsscore. Advertenties met een hogere kwaliteitsscore betalen minder per klik dan advertenties met een lagere score. De kwaliteitsscore is afhankelijk van factoren zoals de relevantie van het zoekwoord, de kwaliteit van de bestemmingspagina en de verwachte klikfrequentie (CTR).
  4. Doelgerichtheid
    De specificiteit van je doelgroep kan ook invloed hebben op de kosten. Het richten op een zeer specifieke doelgroep kan duurder zijn, maar het kan ook leiden tot hogere conversieratio's omdat de advertenties relevanter zijn voor de kijkers.
  5. Geografische locatie
    Adverteren in bepaalde geografische locaties kan duurder zijn dan in andere, afhankelijk van de marktdynamiek en concurrentie in die gebieden.
  6. Advertentietiming
    De kosten kunnen variëren afhankelijk van het tijdstip van de dag, de dag van de week, en het seizoen. Tijdens piekuren of seizoenen waarin meer mensen op zoek zijn naar bepaalde producten of diensten, kunnen de kosten stijgen.
  7. Budget en biedingen
    Je dagelijkse of maandelijkse budget beperkt hoeveel je uitgeeft, maar binnen dat budget kunnen de biedingen die je instelt voor zoekwoorden of plaatsingen je kosten ook beïnvloeden. Een hoger bod kan de zichtbaarheid van je advertentie verhogen, maar ook de kosten.
  8. De juiste optimalisaties
    Ongelooflijk belangrijk, het blijvend optimaliseren van je campagnes. Je kunt geen enkele Google Ads campagne op zijn beloop laten. Blijf het kritisch volgen en voer optimalisaties door. Dat op zich is al een immense uitdaging, want er zijn wel een honderden combinaties van optimalisaties mogelijk. Bovendien verandert de markt en het Google Ads systeem constant. Ikzelf kijk altijd hoe de kosten per klik zich op langere termijn ontwikkelen. Want hoe hoger de CPC, hoe minder klikken voor je budget. Dat is niet erg mits ze van uitstekende kwaliteit zijn, maar anders doe je je zelf enorm tekort in het absolute aantal van conversies. Die juiste balans vinden is niet makkelijk en vergt veel kennis van zaken en vooral ervaring.