Optimalisatiescore Google Ads

Wat is de optimalisatiescore in Google Ads?

De optimalisatiescore in Google Ads is een schatting van hoe goed uw Google Ads-account is ingesteld om te presteren. Deze score varieert van 0% tot 100%, waarbij 100% aangeeft dat uw account optimaal is ingesteld volgens de aanbevelingen van Google. Maar die aanbevelingen zelf zijn niet objectief. Het is dan ook meer een richtlijn dan een absolute indicator van de prestaties van uw Google Ads account. En belangrijk, niet elke suggestie is perfect geschikt voor uw campagnes.

Hoe wordt de optimalisatiescore berekend?

De optimalisatiescore wordt berekend op basis van verschillende factoren, waaronder de huidige instellingen van uw campagnes, hun prestatiegeschiedenis en de potentiële impact van mogelijke verbeteringen. Google Ads analyseert uw account en vergelijkt deze met soortgelijke accounts en campagnes om te bepalen welke optimalisaties de prestaties kunnen verbeteren.

Deze score wordt in real-time bijgewerkt en kan veranderen naarmate wijzigingen worden aangebracht in het account of als de trends in de markt veranderen. Google geeft ook aanbevelingen samen met de optimalisatiescore. Die aanbevelingen worden dus vertaald naar specifieke acties die de score zullen verbeteren. Maar belangrijk: Uiteindelijk gaat het om de resultaten van uw campagnes, niet van de optimalisatiescore.

Componenten van de Optimalisatiescore

  • Campagne-instellingen: Controleert of uw campagnes optimaal zijn ingesteld, zoals targetingopties, budgetten en biedstrategieën.
  • Advertenties en extensies: Evalueert de kwaliteit en diversiteit van uw advertentieteksten en de inzet van advertentie-extensies.
  • Trefwoorden en biedingen: Analyseert de keuze van trefwoorden, matchtypes en de effectiviteit van uw biedstrategieën.
  • Geavanceerde optimalisaties: Omvat aanbevelingen voor het gebruik van geavanceerde functies zoals smart bidding, responsieve advertenties en meer.

Wat kunt u ermee doen als adverteerder?

  • Prioriteer verbeteringen: Gebruik de optimalisatiescore om te identificeren welke acties de grootste impact kunnen hebben op de prestaties. Dit helpt u om uw inspanningen te concentreren op de gebieden die het meest zullen opleveren.
  • Meet voortgang: Door uw optimalisatiescore in de loop van de tijd te volgen, kunt u meten hoe uw verbeteringen de accountprestaties beïnvloeden.
  • Experimenteer: Niet elke aanbeveling werkt voor elk bedrijf. Gebruik de score en aanbevelingen als een startpunt voor experimenten en aanpassingen om te zien wat het beste werkt voor uw specifieke situatie.

Het is belangrijk om kritisch te blijven ten opzichte van de aanbevelingen. Hoewel ze meestal zijn gebaseerd op data en trends, kennen ze uw bedrijf, klanten en unieke doelstellingen niet. Daarom is het essentieel om elke voorgestelde wijziging zorgvuldig te overwegen en te testen voordat deze breed wordt uitgerold.

Optimalisatiescore in mijn dagelijkse praktijk

Ik gebruik de optimalisatiescore vooral als een indicator hoe Google de campagnes ziet. Vaak worden voorstellen gedaan die echt niet relevant zijn voor een bepaald account. Zo wordt vaak voorgesteld om zoekwoorden als breed zoekwoordtype in te stellen terwijl we juist met een relatief beperkt budget willen inhaken op de kern-zoekwoorden.

Ook worden vaak zaken voorgesteld als het uploaden van emailadressen van klanten of het instellen van specifieke conversiewaarden terwijl dat bij vele adverteerders juist geen optie is.

Reageer op aanbevelingen

Ik sluit de niet relevante aanbevelingen altijd uit, zodat Google deze niet meeneemt in de score. Daarmee houd je de optimalisatiescore relevant voor uw eigen account.

Het belangrijkste blijft om echt naar de eigen resultaten te kijken en de optimalisatiescore meer als een hulpmiddel te zien. Ga er zeker niet volledig blind op varen!