Wat is Content Marketing

Content Marketing en content sharing

Door Paul Haarman

Content marketing is het overtuigen van je doelgroep met voor die doelgroep waardevolle content.

Met content marketing wordt veelal bedoeld de content die online beschikbaar wordt gesteld maar ook offline kan content marketing worden ingezet.

Content marketing en uw doelgroep

De doelgroep staat centraal bij content marketing. Nu kun je zeggen dat die altijd in het middelpunt staat bij effectieve marketing.

Waar het bij content marketing echter omgaat is je doelgroep van de juiste informatie en kennis te voorzien op het moment dat die doelgroep daar behoefte aan heeft zonder dat er een directe “beloning” voor de aanbieder van die content tegenover staat.

Zuivere content marketing is gericht op hulpvaardigheid en gaat primair in op de behoefte van de doelgroep. Dat wil niet zeggen dat content marketing geen bijdrage kan leveren aan de marketingdoelen.

Wat is content?

In de digitale wereld hebben we het bij content over de inhoud van een webpagina of een bericht via e-mail of Social Media.

Die inhoud kan natuurlijk divers zijn: informatie, nieuws, tips, ervaringen, reviews, berekeningen, etc. Bij content marketing moet het gaan om waarde toevoegende content voor de doelgroep.

Content sharing

Eén van de belangrijkste zaken bij content marketing is het sharen van de content onder de doelgroep.

Dat kan natuurlijk via Social Media, e-mail en de eigen website. Goede content wordt dan weer verder gedeeld naar connecties van de eerste lijn ontvangers.

Vraag blijft altijd of de gedeelde content ook bij de juiste doelgroep komt. Natuurlijk heb je daar in de 2e of 3e lijn geen controle op, maar op zich zal die content vanzelf bij een geïnteresseerd publiek terecht komen.

Pas wel op met content die alleen voor klanten of relaties bestemd is. Voor je het weet is het “out of control”.


Voordelen van content marketing

Al is de kern van content marketing hulpvaardigheid naar de doelgroep, dat wil niet zeggen dat content marketing alleen een altruïstische bezigheid is.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van content marketing?

 1. Straalt autoriteit uit
  Goede content bestaat uit informatie die uw doelgroep van dienst kan zijn. Meestal heeft dat betrekking op bepaalde kennis of kunde van uw kant.Maar ook als het om niets minder dan dienstbaarheid gaat straalt die content af op u als initiator. Het zal uw autoriteit ten goede komen en dat is een eerste stap op weg naar geloofwaardigheid en uiteindelijk conversie.
 2. Goed voor uw imago
  Content marketing kan uw imago een boost geven, maar probeer niet altijd daar op uit te zijn. Door consequent uw doelgroep te voorzien van de content waar men naar op zoek is zal uw doelgroep u waarderen als een bedrijf wat oog heeft voor de behoefte van haar doelpubliek.
 3. Content marketing als branding vehikel
  Goede content zet uw merk en bedrijf op een positieve wijze in de verf. Het voordeel van content marketing is dat het niet vluchtig is. Goede content wordt aandachtig bekeken en uw merk is relatief lang en positief in beeld.Een extra voordeel is dat uw content geshared kan worden naar een groter publiek. Dat is gratis promotie.
 4. Automatische testimonial bij content sharing
  Wat is er mooier dat iemand uw content doorzet naar zijn of haar vrienden of relaties. Dat komt al dicht bij een vorm van endorsing van uw content door een persoon van vlees en bloed.Sterkere marketing is bijna ondenkbaar. Content marketing levert dus automatisch testimonials op van uw content (nog niet van uw bedrijf natuurlijk).


Content marketing en inbound marketing

Bij inbound marketing speelt uw content een belangrijke rol. Het komt erop neer dat u niet op zoek gaat naar klanten maar dat klanten op zoek gaan naar u.

Uw content is dan vaak de katalysator van die omgekeerde beweging. Uw content overtuigt uw doelgroep in plaats van dat uw propositie uw doelgroep moet overtuigen.

Potentiele klanten zijn op zoek naar een hulpvaardig bedrijf en via content marketing bewijst u dat.

naar Kennisbank ABC voor meer tips